Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Fantastico R.E.M.


Είναι περίεργο το πως και πότε συνειδητοποιείς μερικές φορές τα πράγματα που μας συμβαίνουν.

Το απόγευμα της Μαρτίου στην πτήση από Αθήνα για Μιλάνο, σκεφτόμουν πόσο τυχεροί είναι οι άνθρωποι που ζουν μέσα από αυτό που αγαπούν πιο πολύ.

Το να είσαι το συγκρότημα και να παίζεις μουσική που φτιάχνεις ή το να βρίσκεσαι κάτω από την σκηνή και να βλέπεις και να ακούς την δημιουργία κάποιων ανθρώπων. Δεν θα έγραφα ποτέ κάτι στο οποίο δεν πιστεύω και δεν εκτιμώ.

Ίσα ίσα πρόλαβα να φύγω από το αεροδρόμιο και να παω στο club Rolling Stone του Μιλάνου για να παρακολουθήσω τους R.E.M.να παρουσιάζουν για πρώτη φορά τα τραγούδια από το νέο τους άλμπουμ, Accelerate, ζωντανά.

Η συναυλία γίνεται για να μαγνητοσκοπηθεί από το MTV αλλά και για δημοσιογράφους από όλη την Ευρώπη μόνο με προσκλήσεις.

Λίγα λεπτά μετά τις 10 το βράδυ το συγκρότημα από την Αθήνα ( της Georgia για να μην γίνει καμία παρεξήγηση), βγήκαν στην μικρή σκηνή του Rolling stone μπροστά σε λιγότερα από 400 άτομα. Ήταν μια σχεδόν prive συναυλία.

Μπάντες τέτοιου βεληνεκούς δεν κάνουν συχνά τέτοιες εμφανίσεις, αλλά βλέπεις γνωρίζουν πολύ καλά στο εξωτερικό πως να προωθούν μια μεγάλη κυκλοφορία.

Η συναυλία κράτησε πάνω από μιάμιση ώρα, παίζοντας 9 από τα νέα τους τραγούδια και 12 παλιότερα τους, τα οποία τα βρίσκεις σε μια best of συλλογή τους.

Ήταν τα τραγούδια που θα ήθελαν να ακούσουν όλοι και τα τραγούδια που δεν είχαμε ακούσει το 1998, στην μοναδική εμφάνιση τους στην χώρα μας.

Για όσους το θυμούνται θα προσπαθούν απλά να ξεχάσουν τους Πυξ Λαξ που άνοιξαν τότε την συναυλία τους!

Παρά τα χρονάκια τους, αφού βρίσκονται στο μουσικό προσκήνιο από το 1981, ήταν τέλεια κουρδισμένοι , ακούραστοι χαμογελαστοί , αφού και αυτοί ζουν για να παίζουν μουσική. Μετά τα 5 πρώτα κομμάτια και αφού έχουν ζεσταθεί ο Michael Stipe λεει :We are REM and this is what we do.

To τι κάνουν τόσα χρόνια οι R.E.M είναι να φτιάχνουν πανέμορφα τραγούδια ,όπου ακόμα και τα πιο καταθλιπτικά τους σε κάνουν να σκάσεις ένα χαμογελάκι.

Ποτέ δεν γνώρισα στην ζωή μου κάποιον «τρελό» για τους R.E.M.

Ίσως γιατί ποτέ δεν έβγαλαν κάποιο τραγούδι να στέκεται σαν ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχεις ακούσει ποτέ. Που μπορεί το Losing my religion να το αλλάξεις αν το πετύχεις στο ραδιόφωνο δεν παύει όμως να έχει χάσει την άξια του.

Κανένα τραγούδι των R.E.M δεν έχασε την άξια του.

Ούτε και το συγκρότημα.

Προχώρησε με τόσο σταθερά και σωστά βήματα και έφτασε να παίζει σε τεραστία σταδία να έχει τεραστία συμβόλαια με την δισκογραφική του. Θυμάμαι ότι το 1996 υπέγραψαν ανανέωση συμβολαίου με την Warner music για 80 εκατομμύρια δολάρια!!!

Το 1982 όπου κυκλοφορήσαν το πρώτο τους άλμπουμ Murmur στην εταιρία I.R.S. ( αμερικανική εφορία) το περιοδικό Rolling Stone το τοποθέτησε σαν άλμπουμ της χρονιάς και το συγκρότημα που θα σώσει την μουσική σκηνή της Αμερικής.

Πόσο ωραίες είναι αυτές οι προφητικές δηλώσεις από ανθρώπους που πιστεύουν στην μουσική και πόσο όμορφα όταν δε κάνουν λάθος.

Το 1987 κυκλοφορούν το Document που περιέχει δυο μεγάλες τους επιτυχίες το its the end of the world as we know it and I feel fine και το The one I Love.

Αυτά τα τραγούδια , o παράξενος ήχος της κιθάρα του Peter Buck τα θολά φωνητικά του Michael Stipe και η δυναμική του συγκροτήματος στα κολεγιακά ραδιόφωνα αλλά και στον φιλοσοφημένο πυρήνα που είχαν δημιουργήσει.

Έκαναν την Warner music να τους προσέξει.

Το 1988 κυκλοφορούν το Green , την εποχή που αρχίζει μια ροκ ανεξάρτητη επανάσταση και τα τραγούδια τους έχουν οικολογική και πολιτική συνείδηση.

Should we talk about the weather, should we talk about the government τραγουδάει ο stipe στο Pop song 89.

To 1991 και το 1992 θα κυκλοφορήσουν τα πιο εμπορικά τους άλμπουμ το Out of Time Και το Automatic for the People που κάνει τον ήχο τους κλασσικό για όλα τα αυτιά όλου του κόσμου.

Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη να μην αναγνωρίζει την φωνή και τον ήχο τους.

Η δεν θα έχει αυτιά η δεν θα έχει ακούσει ποτέ στην ζωή του μουσική.

Μπορεί τα επόμενα άλμπουμ τους να μην είχαν την εμπορική επιτυχία των προηγούμενων και να είναι πολύ πιο προσεγμένα στην παραγωγή τους αλλά συνεχίζουν και κυκλοφορούν εξαίρετες δουλείες όπως το New Adventure in Hi-fi , το παρεξηγημένο Up , το διαφορετικό Around the Sun και μεμονωμένα τραγούδια για soundtracks και συλλογές όπως το The Great Beyond και το Bad day.

Στις αρχές του Απρίλη το Itunes και αλλά site Που πουλούσαν μουσική έκαναν ρεκόρ στις πωλήσεις του νέου τους άλμπουμ Accelerate.

Η νέα τους δουλεία έχει περισσότερο τον μετά πανκ ήχο που είχαν στις αρχές του 80 παρά τα αργά και βαριές μελωδίες των προηγούμενων άλμπουμ.

Η πολιτική τους στάση έχει γίνει πιο επιθετική και συνδυάζεται τέλεια με τις γρήγορες κιθάρες τους.

Πόλοι θα ξαφνιαστούν με τον νέο-παλιό ήχο τους και θα αναρωτηθούν αν μέχρι τώρα βρισκόντουσαν σε νάρκη.

Δεν προσπαθούν, καταφέρνουν να ξυπνήσουν την συνείδηση όλων μας τόσο για την πολιτική και την οικολογία αλλά να μας που ότι Living well is the best revenge.

Δεν υπάρχουν σχόλια: