Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Χοντρός –Λιγνός


Είμαστε η α-πολιτικη γενιά. Εχουμε μπουχτίσει τόσο με ό,τι προηγήθηκε, με την επανάληψη των ίδιων λαθών και των ίδιων υποσχέσεων επί χρόνια από κάθε παράταξη και την καταστρατήγηση κάθε λογικής και κάθε αξιοπρέπειας που πια βλέπουμε τον ελέφαντα στη μέση του δωματίου και κανείς δε μιλάει για αυτόν – ότι μια χώρα, η δικιά μας, οδηγείται από το κακό στο χειρότερο, ενδεχομένως στο πολύ χειρότερο από αυτό που νομίζουμε, και το σημαντικότερο με τη δική μας ανοχή.
Το ποιά όμως είναι τα περιθώρια αντίδρασής μας και κατά πόσο τα μέσα για μια αντίδραση είναι ελεγχόμενα ή ανεπαρκή κι επίσης κατά πόσο τα ίδια τα μπλογκ για παράδειγμα, θα μπορούσαν να γίνουν μέσο ουσιαστικής αντίδρασης και συμμετοχής είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία, που δε θα προχωρήσω τώρα.
Μια παιδική παρατήρηση μόνο.

Αυτή η ευφιέστατη φωτογραφία του μπλόγκερ που αναφέρει πάνω είναι η πιο χαρακτηριστική εικόνα που έχω για τους δύο φωστήρες της πολιτικής μας σκηνής.
Και σκέφτομαι.
Ο Κωστάκης μου φάνηκε με καλές προθέσεις αλλά ανεπαρκής.
Ο Γιωργάκης μου φαινόταν πάντα ηλίθιος.
Το περίεργο είναι ότι οι ηλίθιοι άνθρωποι είναι από τη φύση τους για λόγους αυτο-προστασίας προικισμένοι με μηχανισμούς αυτοβοήθειας όπως το ‘go by the book’(ακολούθα πιστά τις οδηγίες) και ‘βρες τον κατάλληλο άνθρωπο να σε βοηθήσει στο κατάλληλο πρόβλημα’. Και συμβαίνει έτσι να αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικοί και από τους (συνήθως πιο ριψοκίνδυνους) έξυπνους. Δεν ξέρω αν θα συμφωνούσε ο κύριος Χαριτόπουλος με τη θεωρία μου αλλά σε αυτήν βασίζομαι για ένα θαύμα που - στην περίπτωση του Γιωργάκη - μπορεί να πάει την Ελλάδα κάπου - αλήθεια πού?
Εξάλλου δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς τέτοια δυναμική είσοδο στο πόστο του, ανατρεπτική δόμηση του βασικού κρατικού μηχανισμού και εντυπωσιακή προβολή της πάταξης της διαφθοράς, με αρχή τα ‘σεμινάρια’ των Υπουργών από τον Συνήγορο του Πολίτη (Γιώργου Καμίνη). Βέβαια άλλο τα θεάματα άλλο ο άρτος.
Όπως και να έχει, καλή του επιτυχία. Τη χρειαζόμαστε.

3 σχόλια:

masquerade είπε...

Haha,great pic indeed!
Nomizw oti o logos pou dyskolevomaste na piasoume ton 'aera' tou George einai kathara idiosygrasiakos kai viwmatikos. Kai gi'ayto ton thewroume hlithio.Opws kai oti den mporoume na katalavoume...Kai gia ayto ton perasame apo xilia kymmata kai tou legame 'oxi' otan aytos mas elege 'ma mporw'...Pou na katalavoume oi fwnaklades ellhnares oti yparxoun kai alloi tropoi proseggishs twn katastasewn.Mexri twra pantws, exei apodeixtei poly perissotero alternative apo oti perimename kai mas aresei.

spiral είπε...

εμένα πάντως η συγχώνευση υπουργείων πολιτισμού & τουρισμού (στην χρηστική λογική οτι πουλάμε πολιτισμό ως τουριστική χώρα, οπότε γινόμαστε κανονικά και με το νόμο οι σερβιτόροι και οι καμαριέρες της δυτικής ευρώπης) και η ενσωμάτωση της ανάπτυξης των εργασιακών δεξιοτήτων ("δια βίου εκπαίδευση" το λένε) στο υπουργείο παιδείας και όχι στο υπουργείο εργασίας, με προβληματίζουν πολύ. για να μην αναφερθώ στο υπουργείο "προστασίας του πολίτη" (χαχαχαχααχ), με επικεφαλής τον χρυσοχοΐδη, ο οποίος το δεκέμβρη εγκαλούσε την κυβέρνηση που άφηνε "20 αλήτες να καταστρέφουν την αθήνα". και βέβαια να μην ξεχάσω τον πάγκαλο σε ρόλο γενικού δερβέναγα -αποφασίσωμεν & διατάσσωμεν, ρόλο τόσο ταιριαστό στον αυταρχικό και αδύνατον-να-κάνω-λάθος χαρακτήρα του. τα υπόλοιπα μου μοιάζουν trendy επιλογές και στάχτη στα μάτια. ελπίζω να διαψευστώ, αλλά προς το παρόν i'm not impressed.

Я. είπε...

είτε ιδιοσυγκρασιακά είτε βιωματικά η αλήθεια είναι πως πάντα τον έβλεπα με μισό μάτι το Γιώργο κι ενώ προσπαθώ να ανοίξω μυαλό κάτι τέτοια που λέει κι ο spiral μου υπενθυμίζουν τη καχυποψία μου. πραγματικά η λειτουργικότητα των όποιων αλλαγών θα πρέπει να υπερισχύσει του εντυπωσιασμού και μόνο ο χρόνος θα δείξει αν πρόκειται για περίπτωση 'άλλαξε ο μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς'