Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Radio activity


Δεν έχω γράψει ποτέ για ραδιόφωνο, αν και ασχολούμαι μαζί του όλη μου την ζωή.

Η σκέψη μου ήρθε προχθές βλέποντας hit list Hellas του Mtv, όπου τα βίντεο από τα νέα τραγούδια με αναστάτωσαν Μια ερωτική αναστάτωση θα έλεγα, βλέποντας την Shakira, την Beyonce ,τις Pussycat dolls, τους Black eyed peas. Έβλεπα και έλεγα ποοοοοοοο κωλάρα και ποοοοοοοο βυζάρα, καθώς με κοίταγε η Shakira στα μάτια.

Και από την άλλη προσπαθούσα να ακούσω τα τραγούδια και έλεγα ότι ποτέ δεν θα έπαιζα κάτι τέτοιο στο ραδιόφωνο, είναι πολύ δύσκολο να σταθεί ένα τέτοιο τραγούδι χωρίς εικόνα. Και όμως υπάρχουν σταθμοί που παίζουν τέτοια τραγούδια όπως ο youfm ή ο kiss. Υπάρχουν και εκπομπές στο ραδιόφωνο που μιλάνε για τηλεόραση όπως αυτή στον best του Γιανουτσου και του Βαμβακάρη που σχολιάζουν το τι είδαν το προηγούμενο βραδύ στην τηλεόραση. Συγγνώμη εγώ δεν βλέπω τηλεόραση γιατί πρέπει να ακούω για την Mενεγακη και την Σκορδά. Κάποτε είχαν την καλύτερη εκπομπή στο ραδιόφωνο και μετά μπήκαν στο τριπακι του Θέμος στυλ και το χάλασαν ή ο Θέμος το χάλασε για αυτούς. Τον Best θα αναμεταδίδει ο mojo radio από την αυτή την εβδομάδα για 5 ώρες την ημέρα, για να μην μένουν κενά.

Είναι και δύσκολο να βρει παραγωγούς που να μπουν στην φιλοσοφία ενός σταθμού και να συνεργαστούν σαν μια ομάδα. Ο κάθε ένας κοιτάει πως να βγάλει την ματαιοδοξία του προσπαθώντας να κάνει τον ψαγμένο ή να αρέσει σε όλους. Αυτό έχω δει εγώ τουλάχιστον 15 χρόνια στο πατρινό ραδιόφωνο.

Εξαιρετική συνεργασία έχει ο Κωνσταντίνος Τζουμας στο Εν Λευκώ που ακούω πλέον καθημερινά με την ευλογία του ιντερνετ. Δεν είναι εκπομπή για πολλούς, αλλά ο Εν Λευκώ έχει ανεβεί πολύ στην Αθήνα.

Για αυτό κατεβαίνει και αυτός στην Πάτρα απο ότι μαθαίνω.

Άκουσα και λίγο τον Τραγκα που αναμεταδίδει ο Max fm, από τον Real και απορώ πως μπορεί κάποιος να ακούει τον Τραγκα. Μου ηρθε εμετός. Σιχαίνομαι τους μάγκες δημοσιογράφους

Ενώ με πιάνουν τα κλάματα με την μουσική του Μελωδία. Ραδιόφωνο για μοναχικούς και δυστυχισμένους

Το κακό με εμένα είναι ότι ακούω ραδιόφωνο με την έννοια ότι προσέχω και την μουσική και αυτά που λένε. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που ακούν ραδιόφωνο με προσοχή είναι αυτοί που ακούν αθλητικά και αυτοί που ακούν τον Γιάννη Πετριδη, που έκλεισε τα 35 χρόνια στο ραδιόφωνο και έγινε και ντοκιμαντέρ.

Αν και έχει και ένα μικρό πρόβλημα επικοινωνίας με τους νέους ακροατές του, που νομίζουν ότι Πετριδης σημαίνει αλτερνατηβ αλλά ο Πετρίδης απλά παίζει τα πάντα από καλή μουσική.

Υπάρχουν και άνθρωποι που απλά έχουν ανοιχτό το ραδιόφωνο και αυτό είναι που ενδιαφέρει και τις διαφημιστικές Στην Αμερική κάνουν ακριβώς το αντίθετο γιατί ξέρουν από business. Τα μεγαλύτερα διαφημιστικά πακέτα τα παίρνουν οι εκπομπές που δεν έχουν μεγάλη ακροαματικότητα αλλά το πόσο επηρεάζουν την κοινή γνώμη.

Οι άνθρωποι του ραδιοφώνου θα πρέπει να ευχαριστούμε καθημερινά τις σχολές οδηγών που μαθαίνουν τον κόσμο να οδηγεί και να ακούν ραδιόφωνο στο αμάξι.

Γιατί στο σπίτι βάζεις last fm και ακούς ότι θες, αλλά άκου και κανά σταθμό σαν τον Pop Lie www.poplie.eu , νέος ιντερνετικος από ανθρώπους που αγαπάνε την μουσική.

Συνηθίζουμε να ακούμε καμιά φορά τα ιδία και τα ίδια, γιατί αυτά ξέρουμε και αυτά εμπιστευόμαστε, αλλά γιατί έχω την αίσθηση ότι στον κόσμο αρέσει να του διαλέγει ο άλλος τι είναι καλό.

Θα επανέλθω με περισσότερα για το ραδιόφωνο.

2 σχόλια:

masquerade είπε...

Video Killed the Radio Star.
Ακολούθησαν τα 20λεπτα διαφημιστικά σποτ ανά ημίωρο.
Ήρθαν πανηγυρικά τα playlist και το λαϊκοπόπ.
Και κάθε φορά που το ραδιόφωνο περνά κρίση αυτοπεποίθησης, υιοθετεί λίγο τηλεοπτικό glitter για να πάρει τα πάνω του.Δεν είναι τυχαίο που το MP3 PLAYER - με την αντιγραμμένη μουσική από το λάπτοπ σου - είναι ο καλύτερος σου φίλος.
Εγώ τα πράγματα που κρατάω από το ελληνικό ραδιόφωνο είναι οι ατέλειωτες ώρες που άκουγα μεταμεσονύκτια ΈΡΑ και διάβαζα -ανεπιτυχώς - Ιστορία τρίτης δέσμης, τον δάσκαλο Γιάννη Πετρίδη που μου έμαθε να ακούω και να ξεχωρίζω το καλό από το καλύτερο και που ευτυχώς είναι ακόμα εκεί, τον Τζούμα που χαρίζει κάθε πρωί μια πιο αέρινη λογοτεχνίζουσα και cool διάθεση στα πρωινά μας και τις μουσικές του κόσμου που σαουντρακεύουν τα βράδια μου.
Η κατάρα του MP3 είναι ότι απομονώνει. Εσένα από τους συνεπιβάτες σου στο λεωφορείο, στον δρόμο, στο γυμναστήριο. Είσαι μόνος με τη μουσική σου. Δεν ακούς την πόλη και η πόλη δε σου δίνει σημασία. Είσαι αόρατος. Εσωστρεφείς εποχές...Αφού δεν είμαστε πλέον λοιπόν κεραίες της ζωής, ας επιλέξουμε MP3 PLAYERS με FM λειτουργία μπας και καταφέρουμε να ξανά-ακούσουμε τον κόσμο.

seagazing είπε...

thnx ! :)