Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Bobby Jean






You know that one...? που λέει και ο Nick Hornby στο βιβλίο του High Fidelity στην σελίδα 158
για το τραγούδι του Springsteen απο το Born in The USA.

Μάλιστα ήταν και από τα τελευταία τραγούδια που ηχογράφησε για το άλμπουμ και οι κακές γλώσσες λένε ότι το έγραψε για τον Steve van Zandt, που έφευγε από την e street band.
Είναι λίγο περίεργο τραγούδι, γιατί δεν ξέρεις αν μιλάει για κάποιο κορίτσι ή για αγόρι, αφού ο τίτλος του περιέχει και τα ανδρικό και γυναικείο όνομα, Bobby Jean.

Σπρινγκστηνολογοι πιστέυουν πως το εγραψε για τον Little Steven.

O Hornby πιστεύει πως είναι κορίτσι και για αυτό ο ήρωας του, Rob Gordon, παίρνει τηλέφωνο τις πρώην του για να δει αν είναι καλά, ότι του έλειψαν,αντίο και καλή τύχη, και όλοι θα νιώθουν καλά. και θα προχωρησουν την ζωή τους.

Το ερώτημα πάντως θα παραμείνει άλυτο, είναι ένα απλό αντίο και καλή τύχη ο λόγος που την παίρνει τηλέφωνο ή αυτή την φλόγα δεν μπόρεσε να την βρει πουθενά αλλού.
Αν και ο Springsteen αποτελεί την μεγαλύτερη έμπνευση στην ζωή μου, ποτέ δεν πήρα τηλέφωνο κάποια από τις πρώην μου για να δω απλά τι κάνουν, πως είναι ? τι κάνουν τα παιδιά τους, ο άντρας τους, η μάνα τους.
Ίσως γιατί στο τέλος και εδώ που έχω φτάσει να μην αγάπησα ποτέ πραγματικά καμία, γιατί το Bobby Jean είναι ένα τραγούδι αγάπης, όχι ερωτικής αυτό είναι σίγουρο αλλά μιλάει για την αγάπη γενικότερα, από άνδρα σε γυναίκα, από γυναίκα σε άνδρα, από άνδρα προς άνδρα Την αγάπη που θα κουβαλάς μέσα σου για μια ζωή, είτε τον έχεις τον άλλον κοντά σου, είτε δεν θα τον ξαναδείς ποτέ.

Την μοναδική γυναίκα που αγάπησα στην ζωή μου και θα την αγαπω σαν την αγάπη που περιγράφει αυτό το τραγούδι, την είδα να κλαίει στην συναυλία του Springsteen,στο Hyde Park, στο συγκεκριμένο τραγούδι. Εκείνη την στιγμή ένιωσα κάπως περίεργα γιατί είδα έναν άνθρωπο να κατανοεί αυτή τη αγάπη και να την βλέπει στο πρόσωπο μου.


Το τραγούδι αυτό είναι για μένα η απόλυτη έννοια της αγάπης που ταυτίζεται με την μουσική, και παρότι ασχολούμαι με την μουσική δεν κατάφερα να νιώσω, να κλάψω από χαρά, με ένα τραγούδι επειδή το κατανοώ, καταλαβαίνω κάθε γαμημένη του λέξη και κάθε γαμημένη του νότα, ακομακαι οταν μπαίνει το σαξόφωνο στο τέλος που σε κάνει να ανατριχιάζεις.

Μπορεί να μην γράψω ποτέ κάποιο τραγούδι που θα ακουστεί στο ραδιόφωνο και εσύ δεν θα το ακούσεις ποτέ σε κάποιο σταθμό τυχαία σε κάποιο μοτέλ της εθνικής.
Κάθε φορά όμως που θα παίζω όμως αυτό το τραγούδι στην εκπομπή μου θα είναι για σένα, και ας μην το ακούσεις, γιατί δεν γράφτηκε ούτε για τα κορίτσια του Hornby, ούτε για τον Steve γράφτηκε για μένα και για σένα


Well if you do you'll know I'm thinking of you and all the miles in between
And I'm just calling one last time not to change your mind
But just to say I miss you baby, good luck goodbye, Bobby Jean


Δεν υπάρχουν σχόλια: